Medulićeva 2, ZAGREB
tel: 00385-1-5579247
fax: 00385-1-4814-726

Obaranje ruke - povijest

Armwrestling english Obaranje ruke hrvatski

HSOR službene web stranice    Povijest obaranja ruke    Obaranje ruke - povijest

Dodaj Obaranje ruke u favorite
Obaranje ruke - Početna

Obaranje ruke - povijest

Obaranje ruke - povijest

Prvi zapisi i crteži na kojima je prikazano obaranje ruke datiraju oko 2000. godine p.n.e.i pronađeni su u Egiptu.

 

Ono se stoljećima smatralo nadmetanjem koje se odvijalo u različitim ambijentima bez standardiziranih pravila te su se natjecatelji ogledali na prijateljskoj osnovi.

 

Obaranje ruke kakvo danas poznajemo, prvotno je bilo zabava domorodaca Sjeverne Amerike te je često nazivano „Indian wrestling“, a s vremenom su ga usvojili i doseljenici.

 

Tijekom godina, obaranje ruke postalo je popularno kao zabava među američkim studentima te je prvo takvo natjecanje organizirao  novinar Bill Soberanes 1952. godine u Gilardi's Saloonu u Petalumi u Kaliforniji.

 

Pokret modernog obaranje ruke bio je najaktivniji u Kaliforniji, a zatim se proširio i drugim državama SAD-a. Sport je dobio veliku medijsku pažnju kada je karikaturist Charles Schulz 1968. nacrtao 11 stripova u kojima je njegov poznati lik „Snoopy“ pokušavao osvojiti naslov prvaka u obaranju ruke. U velikoj mjeri zbog navedenog publiciteta, takmičenja je počela prikazivati televizija  ABC's Wide World of Sports.Povijest obaranja ruke

 

American Association Armwrestling, sada Armwrestling American Association (AAA) utemeljio je Bob O'Leary tijekom šezdesetih godina 20. Stolječa. AAA danas broji 56 članica država diljem Amerike. O'Leary je zaslužan i za osnivanje Svjetskog saveza za obaranje ruke World Armwrestling Federation,(WAF) koji je započeo s četiri zemlje članice (SAD-om, Kanadom, Brazilom i Indijom), a danas koordinira radom nacionalnih saveza u više od 70 zemalja.

 

Od kada je održano prvo svjetsko prvenstvo u Kanadi 1979. i prvo europsko prvenstvo u Švicarskoj 1990. godine, kontinuirano se svake godine organiziraju ta največa natjecanja u armwrestling sportu.

 

Organizirana natjecanja dobila su zamah šezdesetih godina nakon što su 1962. godine Soberanes i Dave Devoto organizirali  turnir u velikoj sportskoj dvorani u Petalumi te nakon toga obaranje ruke postaje ozbiljna sportska disciplina koja je usmjerena na tehniku, izdržljivost te mentalnu disciplinu.

Tiffany studio
WMD
Prvenstvo Hrvatske u obaranju i para obaranju ruke 2024

02/04/2024. - Prvenstvo Hrvatske u obaranju i para obaranju ruke 2024

Prvenstvo Hrvatske 2024 22.-24.3.2024. Sinj, Hrvatska Broj Natjecatelja: 301 Glavna…
Svjetski kup ZG STRONG 2023

11/10/2023. - Svjetski kup ZG STRONG 2023

WORLD CUP ZG STRONG | OFFICIAL RESULTS ZAGREB, CROATIA 14TH…
Obaranje ruke RSS Feed Digg Obaranje ruke Obaranje ruke on Delicious Obaranje ruke on YouTube Podijeli Obaranje ruke na Facebooku Twittaj Obaranje ruke